Aywaille

 

Site by aliaZ
WELKOM | HISTORIE | APPARTEMENTEN | CAMPING | OMGEVING | PRIJSLIJST | CONTACT
omgeving

Omgeving

NederlandsFransDuitsEngels

De Ambleve of Amel

(de koningin van het stromende water)

een kennismaking met de omgeving van het natuurpark Fonds de Quarreux.

Een schets over de loop van de Amblève, vertrekkende van haar bron en eindigend in de Ourthe.

Snelstromend water en rotsen beheersen al eeuwenlang het landschap in het dal van de Amblève. Deze is diep uitgesneden in steile hellingen. Het geeft aan het landschap een heuvelachtig uitzicht.

In de zomer is de Amblève soms een rustig stroompje en kan men gemakkelijk over de rotsen van de ene naar de andere oever springen, maar na hevige regenbuien jaagt het water er door de dalen als in de Alpen. Ze treedt dan buiten haar oevers.

De prille bovenloop van de Amblève bevloeit een hoek van de duitssprekende oostkantons en wordt daar Amel genoemd. De Amel ontspringt bij Hepscheid, een gehucht van Heppenbach, even ten zuiden van Bullingen in het natuurpark Hoge Venen - Eifel , op een hoogte van ca. 600 m .

Het eerste deel van zijn loop - tot het dorp Amel - vloeit het door weids heuvelend weidegebied, dat aansluit aan de noordelijker gelegen Hoge Venen. Stroomafwaarts graaft de rivier zich een bedding door het Ardens Massief. In Ligneuville bereikt de Amel franssprekend gebied waar de naam Amel verandert in Amblève. Voorbij Belleveaux duikt de rivier onder de E42/A27 door, waarna ze dan spoedig een van haar grootste bijrivieren opneemt: de Warche.

Door een prachtig landschap gaat zij nu regelrecht op de stad Stavelot af, waarna ze meer de

Z-W.richting uit gaat en wel naar Trois Ponts, waar ze de Salm opneemt. Een paar km verder wacht de grootste toeristische bezienswaardigheid van de Amblève: de watervallen van Coo . Op deze plek stort het water zich in 2 stromen ca. 15 meter naar beneden. Een bezienswaardigheid die wellicht te danken is aan de monniken van Stavelot, die in de 17e eeuw de smalle strook grond op de smalste punt van de meander zouden hebben doorgestoken. Die meander vormt thans een bekken voor een hydro-electrische centrale.

In tal van kronkels vloeit de Amblève verder westwaarts door een bijzonder aantrekkelijk landschap. In Stoumont stroomt ze in de buurt van een indrukwekkend gebouwencomplex daterend uit 1912 met een slottoren en uitkijktorentjes: het kasteel van Froidcourt. In Targon vloeit de Lienne in de Amblève. Vervolgens stroomt ze langs dichte bossen en voorbij Lorcé kiest ze de noordelijke richting. Daar ligt haar bedding zo'n 4 km lang bezaaid met enorme kwartsietrotsen, vele groter dan 1 m2 , die al eeuwenlang door het stromende water gepolijst worden. Deze pittoreske plek heet Fonds de Quarreux , gelegen op 180m boven de zeespiegel.

Langs het dorpje Quarreux stroomt de bergbeek Chefna in de Amblève. Deze bergbeek wordt ingesloten door enerzijds het Bois (bos) de Bablette en anderzijds Bois de Quarreux. De Chefna ontspringt op 545 m ten zuidoosten van het dorpje Ville-au-Bois, dicht bij het natuurreservaat Pansire en La Vecquee. (stafkaaart Harze - La Gleize 49/7-8).

Bij het dorpje Nonceveux neemt ze haar wellicht schilderachtigste bergbeek op: de Ninglinspo .
Het landschap is hier beschermd, reeds vanaf 8 april 1949. Deze snelstromende kristalheldere beek ontspringt op 355 m . boven de zeespiegel op de zg. plaats "La Fourchette"(de vork). Daar waar 2 beekjes: Ruisseau du Hornay en Ruisseau des Blanches Pierre samenvloeien, ontstaat deze bergbeek.

Op haar tocht graaft de Ninglinspo kuilen uit met zeer poetische namen, zoals "Bain (bad) de Venus, Bain Naiades en Bain de la Chaudiere".In de laatste bocht alvorens in de Amblève te vloeien, komt de Ruisseau de la Chaudiere en Ruisseau du Vieux Chera bij de Ninglinspo. Andere bezienswaardigheden in dit natuurpark Ninglinspo zijn de Point de Vue (uitkijkpunt) Brouet en Roches (rots) de Crahay.De Amblève zal vanaf Nonceveux via enkele forse meanders Sougné-Remouchamps bereiken. Op een hoge rots boven de Amblève schittert al eeuwen het Kasteel van Montjardin, nog steeds bewoond door een echte ridder: ridder Guy de Theux de Heylandt et Montjardin.

Het toeristenstadje Remouchamps is vooral bekend om haar fraaie grotten, uitgegraven door het onderaardse bijriviertje : de Rubicon.

Een bank van kalksteen doorkruist deze gemeente. Deze rotsen zijn doorgraven met barsten en kloven. Het regenwater sijpelt in de barsten, die steeds groter worden en tenslotte ondergrondse kanalen, galerijen heeft gevormd.

Alvorens de Amblève het toeristenstadje Aywaille binnenvloeit, is de rechterflank van de Amblève-vallei bezet door een steile 175 m hoge rots: Heid des Gattes , waar je inderdaad de berggeiten in kuddes kunt zien grazen en springen tegen de steile zuidhelling.

Op deze plek streden Oostenrijkers en Fransen in 1794 één van hun vele veldslagen uit. Het Heid des Gattes is sinds 19 mei 1952 bij Koninklijk Besluit geklasseerd. Het is een natuurreservaat ingesloten tussen 2 steengroeven van Falize, die dankzij de klassering niet meer worden ge ëxploiteerd. De 2 steengroeven en het natuurreservaat herbergen een rijkelijke flora en fauna.

Op de tegenoverliggende oever bevindt zich het uit 1525 stammende Chateau de Dieupart, dat onlangs is gerestaureerd en nu vakantieappartementen herbergt. Tevens is op dit domein een toeristische camping aanwezig.

Twee km. ten westen, stroomafwaarts bevindt zich de ruïne van een middeleeuwse burcht:

Chateau d'Amblève, waar volgens de legende de Vier Heemskinderen verbleven en waar Blanche Montfort zich van een hoge rots stortte, nadat ze haar voormalige pretendent en diens vrouw om het leven had gebracht.

Tenslotte, na een 92 km lange loop mondt de Amblève in de Ourthe te Rivage , een gehucht van Comblain-au-Pont, nog een goede 100m boven de zeespiegel. In Chenée - Angleur komt de Vesder erbij en mondt het geheel uit in de Maas in Luik.

NB De Amblève is maar 11 km bevaarbaar.

Route de dieupart 37 - 4920 Aywaille - Belgie - +32 (0)42631238 - Nederland +31 (0)653898115